Selamat Datang ke Laman Web SMK Rantau.. "Sahsiah Utama. Akademik Pertama. Kokurikulum Terbina.

YAZID BIN YUSOF
Pengetua SMK Rantau

KPM
JPNS
PPDS

EDUWEB TV
CIKGUNET
IPTA
IPTS

BERITA HARIAN
UTUSAN ONLINE
SIN CHEW DAILY
NAMBAN
THE STAR
SEJARAH RINGKAS SEKOLAH

SMK Rantau ditubuhkan pada tahun 1965 untuk menampung keperluan pelajar di kawasan Rantau yang terpaksa ke Seremban untuk bersekolah menengah. Pada peringkat awal, sekolah ini menumpang di Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan Cina Chung Hua (SRJK (C) Chung Hua), Rantau yang hanya diadakan pada sesi petang. Pada ketika itu, jumlah pelajar hanyalah 234 orang yang terdiri daripada pelajar lelaki dan perempuan.

Permulaannya, terdapat 6 kelas sahaja dalam dua aliran iaitu aliran Melayu dan Inggeris. Pada tahun 1966, bilangan pelajar semakin meningkat melebihi 400 orang pelajar. Keadaan kelas yang tidak mencukupi ini menyebabkan sebahagian pelajar terpaksa ditempatkan di Sekolah Kebangsaan Dato’ Akhir Zaman kerana SRJK (C) Chung Hua tidak mampu lagi menampung bilangan pelajar yang semakin meningkat.

Pada tahun 1968, SMK Rantau telah berpindah ke bangunan baru di Jalan Linsum. Walaupun kawasan sekolah mempunyai keluasan 10 ekar tetapi bangunan tersebut masih belum dapat menampung pelajar yang telah meningkat kepada 640 orang. Oleh itu, terdapat sebilangan pelajar yang ditumpangkan di SK Rantau B yang terletak di sebelah sekolah ini. Pada tahun berikutnya, 2 buah makmal, 10 buah bilik darjah, dan 4 buah rumah guru telah dibina.

Pada 16 September 1969, SMK Rantau telah dibuka dengan rasminya oleh Yang Berhormat Tan Sri Dato’ Patinggi Abdul Rahman Bin Yaakob, Menteri Pelajaran pada masa itu. Pada tahun 1980, SMK Rantau telah dijadikan sekolah gred A.

Pada tahun 1999, sekolah telah menerima sebuah lagi bangunan baru setinggi empat tingkat yang dilengkapi dengan sebuah pusat sumber di tingkat empat, sebuah dewan, sebuah bilik persediaan, 10 buah bilik darjah dan 6 buah bilik tandas.

Sekolah Menengah Kebangsaan Rantau (SMK Rantau) merupakan salah sebuah sekolah yang terkenal di kawasan Rantau. Sekolah ini juga telah melahirkan ramai tokoh tempatan, ahli sukan dan tokoh korporat terkenal. Hari ini sekolah ini masih meneruskan tradisi kecemerlangannya.

SMK Rantau telah melahirkan ramai murid yang berjaya dalam pelbagai bidang. Ada antaranya menjadi ahli politik, ahli sukan, ahli perniagaan yang berjaya dan banyak lagi. Antara yang tersohor ialah Dato’ Seri Utama Hj. Mohamad Bin Hj. Hasan, Menteri Besar Negeri Sembilan dan Dato’ Abd. Ghani Bin Hj. Hassan iaitu bekas ADUN kawasan Rantau.

Sekolah ini terletak di Jalan Linsum kawasan Rantau dalam daerah Seremban. Jarak dari ibu negeri Seremban ialah 25 KM. Sekolah ini dikelilingi oleh kawasan estet kelapa sawit dan getah milik Estet Linsum. Pekan Rantau terletak kira-kira 3 KM dari sekolah ini.

Terdapat sebuah sekolah rendah berhampiran iaitu Sekolah Kebangsaan Dato’ Raja Melana dan sebuah sekolah menengah iaitu SMK Dato’ Shamsuddin Nain. Rata-rata pelajar sekolah ini berasal dari kawasan Rantau, Siliau, Linggi, Kuala Sawah, dan Ulu Rantau. kebanyakan penjaga pelajar bekerja sendiri, penoreh getah, pekerja ladang, kakitangan swasta dan kerajaan.

SMK Rantau melalui zaman kegemilangan dalam bidang sukan. Di Daerah Seremban SMK Rantau merupakan sekolah yang menguasai acara balapan jarak jauh dan merentas desa.

SMK Rantau pernah menghasilkan pemain bola sepak kebangsaan seperti Dato’ Abdul Ghani Mihat. Beberapa orang bekas pelajar SMK Rantau juga kini telah menaburkan bakti sebagai guru di SMK Rantau seperti Cik Mariam Binti Hj. Ibrahim, En. Wahid Bin Baharudin, Pn. Nor Kamsiah Binti Kassim, En. Selvarajah, En. Kumaran, dan Pn. Norhaniza Binti Rejab.

Paparan Terbaik 1024 X 768 Pixel
Sekolah Menengah Kebangsaan Rantau 71200 Rantau, Negeri Sembilan.
Tel:06-6941269 (Pej Am), Fax:06-6943639
Hakcipta Terpelihara (c) SMK Rantau 2022
Penafian: Pihak SMK Rantau  tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami
kerana menggunakan maklumat dalam laman web ini.

Sebarang Maklum Balas Hubungi kami : smkrantau@edu.my atau Web Master : mr.anuar34@gmail.com